RSS

Kama Sutra în stil rococo

Mihály Zichy (1827-1906) a fost un pictor maghiar mai special, cunoscut îndeosebi pentru contribuțiile sale la mişcarea romantică. După ce absolvit dreptul şi a studiat artele plastice la Viena, a fost invitat în Rusia ca profesor de desen la o familie de aristocraţi. Faima talentului său a ajuns în scurt timp şi la Țarul Alexandru al II-lea, Zichy fiind numit pictorul oficial al curţi imperiale, poziţie pe care o va păstra aproape trei decenii. În 1874, artistul pleacă cinci ani la Paris, pentru a se întoarce apoi, în Rusia.

Mihály Zichy a fost un artist plastic desăvârşit, poetul francez Théophile Gautier numindu-l, în Enciclopedia Epocii Romantice, “un geniu monstruos”. Aetistul maghiar s-a bucurat de faimă îndeosebi în afara ţării sale natale. Stilul său foarte original nu i-a influenţat pe artiştii maghiari contemporani, în Ungaria fiind cunoscut îndeosebi pentru ilustrarea operelor unor clasici ai literaturii maghiare ori pentru ilustraţiile sale alăturte poemelor romantice ale lui Lermontov.

Celebritatea lui Mihály Zichy se datorează şi unei serii de desene erotice realizate de artist în anii în care a trăit la Paris. Pe atunci, însă, erotica era alta, deloc permisive cu desenele lui Zichy, care erau departe de a fi considerate artă. Ele transmit însă talentul unui grafician de excepţie, cu o minte prea deschisă pentru societatea în care trăia şi care a încercat să surprindă sexualitatea în complexitatea ei, modelele sale fiind din diverse categorii sociale. Nu e de mirare, aşadar, că au trebuit să treacă ani până când cenzura a îngăduit, în 1885, publicarea incomodelor sale lucrări grafice.

Desenele în tuş ale lui Zichy, în număr de circa 160, nu purtau nimic din amprenta pudică a epocii victoriene târzii. Făcând uitate narativele vremii, artistul a surprins viaţa de zi cu zi din spatele uşilor închise. Care au fost motivaţiile sale, nu se ştie. Cert e că ce desenele sale a intrat în istoria artei erotice. Colecţia surprinde scene când pornografice, când picante, când de dragoste, de la poziţii clasice la cele cu senzualitate mai “întunecată”. O parte a desenelor cu personajele mai puţin îmbrăcate ale lui Mihály Zichy le puteți vedea în galeria foto.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.

*

code