RSS

10 Mai

Cred că asta este una dintre diferențele esențiale între monarhie și republică: ambele pot fi în egală măsură de (dis)funcționale, dar prima are mai mult farmec. Comparați ziua de azi cu cea de 1 decembrie (cu oricare zi de 1 decembrie); sau vulturul și leii din stema regală cu căcăciosul de porumbel republican; pe Racoviță cu Ion Aurel Pop; imnul regal cu hitul motivațional „Un răsunet”, numai bun de distanțare socială, ori cu restul șlagărelor republicane adoptate ca imn pe bandă rulantă, de parcă am fi la Eurovision, între cele două.

În fine, comparați paradele militare de rit moscovit cu atmosfera zilelor de 10 mai de odinioară, povestită de cei care au trăit-o. Veți vedea cât de bolnavi suntem. Exemple mai sunt destule, ultimele decenii sunt generoase în acest sens. Să sărbătorești, însă, oficial, 8 martie, 1 mai, 1 iunie etc., dar nu și 10 mai, e ca și cum ai fi dus cu pluta de Alzheimer și, an de an, te bucuri tâmp doar de onomasticile vecinilor de bloc. De parcă nimeni, niciodată, nu ți-ar fi dat nume.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /home/customer/www/blog.cosmeanu.ro/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477