RSS

Dureri fantomă

Marosvásárhely 1941

Foto: Károly Körtesi

Când eram puşti, îmi petreceam după-amiezile de vară pe la bunici, undeva prin ce mai rămăsese din cartierul evreiesc al Târgu Mureşului. Într-o zi din asta de supertihnă provincială, intră în curte o doamnă din vecin, elegantă și aparte, şi mă cheamă la ea. Îmi dă un pachet cu vreo 150-200 de poze, unele pe calapodul celei de mai sus, altele lipite pe carton + o cutiuţă cu monede vechi, multe şi de toate felurile. Ca să le păstrez amintire de la ea (abia după ce a plecat am aflat că în câteva zile urma să emigreze în Izrael).

Am dus bucuros cadourile acasă, dar peste un an, doi, la o curăţenie generală printre acareturi, fotografiile le-am rupt şi le-am aruncat la gunoi. Mă plictisesem de ele, păreau irelevante. Monedele, mai cu sclipici, le-am păstrat. Atât m-a dus mintea de 8-9 ani, câţi aveam pe atunci. Bineînţeles, peste alţi ani, mi-am amintit şi am realizat ce neghobie am făcut şi de atunci încerc să recuperez, să mai spăl din păcat. Aşa că strâng de zor poze vechi, cum e şi cea de mai sus, făcută în 1941, tot la Târgu Mureş/Marosvásárhely.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /home/customer/www/blog.cosmeanu.ro/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477