RSS

Maia

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Maia Pliseţkaia a murit la München, în Germania, în urma unui atac de cord. „Soţul ei, compozitorul Rodion Schedrin, tocmai m-a sunat. Ea a murit în urma unui atac de cord. Doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu au putut să o salveze”, a declarat Vladimir Ourin, pentru agenţia rusă de ştiri TASS, citată de site-ul televiziunii Russia Today.

Născută pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului XX. A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său a fost executat, în 1938, de regimul Stalin, iar mama sa, de profesie actriţă, a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan, scrie Mediafax.

Pliseţkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice. S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit una din vedetele prestigioasei instituţii. A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hruşciov, în 1959, cu un an înainte ca Pliseţkaia să devină prim-balerină a Teatrului Balşoi.

Plisețkaia a fost Artistă a Poporului în URSS (1959), laureată a Premiului Lenin (1964), Erou al Muncii Socialiste (1985) și Cavaler al ordinului „Pentru merite în fața Patriei”. De asemenea, a fost doctor onorific al Universității Sorbona, profesor onorific al Universității de Stat din Moscova, cetățean de onoare al Spaniei și deținătoare a multe alte premii, ordine și medalii din diferite țări.

Pe lângă cariera de balerină, a jucat în filme și a scris memorii. A dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.

Text scris pentru România liberă.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.

*

code