RSS

Călăul modern al englezilor FILM

Fiecare meserie își are vârfurile ei, iar casta călăilor nu face excepție: Albert Pierrepoint, unul dintre ultimii gealați ai Angliei, a fost un as în domeniu. Oricât de bizar ar suna, a spânzura un om nu e chiar o bagatelă, o execuție reușită având ca minime condiții durata cât mai scurtă și suferința cât mai mică pentru victimă. Istoria execuțiilor consemnează însă destule rateuri în domeniu, unele de un grotesc antologic.

Urmând învățăturile tatălui său, Albert Pierrepoint s-a străduit să fie onest și cât mai bun în ceea ce face. Așa că, în timp, a ajuns un fel de vedetă în branșă, recunoscut pentru eficiența și compasiunea sa. Solicitările pentru serviciile sale au fost pe măsură: între 1933 și 1955 a executat nu mai puțin de 608 persoane, în unele perioade ale carierei, cum a s-a întâmplat cu execuția criminalilor de război naziști, punând în ștreang mai bine de o duzină de condamnați pe zi, ceea ce, chiar și pentru un călău cu exepriență, e cam mult.

Filmul pe care îl puteți vedea aici redă povestea lui Pierrepoint plecând de la jurnal său ținut pe ascuns. O producție britanică inconfundabilă, cu Timothy Spall în rol principal, care ne ajută să înțelegem mai bine un univers tabu. Finalul e și al unei epoci: când Pierrepoint a trebuit să o spânzure pe Ruth Ellis, ultima femeie executată în Marea Britanie, sentimentele publicului britanic față de pedeapsa capitală se schimbaseră mult. Se schimbaseră însă și cele ale lui Pierrepoint.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /home/customer/www/blog.cosmeanu.ro/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477