RSS

Ce comanda Michelangelo din piață

text de Mihaela Găneț

Oare ce mănâncă geniile? Iau masa regulat și respectă normele nutriționale sau mănâncă ce și când apucă? Este activitatea cerebrală intensă legată și de o alimentatie corectă? Nu știu de vreo cercetare sociologică care ar putea da un răspuns acestor întrebări, însă un oarecare indiciu ni-l poate furniza un document istoric ieșit din mâinile lui Michelangelo. Maestrul mânca sănătos și echilibrat, rezultă dintr-un document din arhiva muzeului Casa Buonarotti de la Firenze.

Iată lista de cumpărături pe care se presupune că i-a dat-o servitorului său, foarte probabil analfabet, având în vedere că în dreptul fiecărei componente a listei este și un desen:

pani dua, due pagnotte di pane = două pâini

un bochal di vino, una caraffa di vino = o carafă de vin

una aringa, un’aringa = un hering

tortegli, tortelli = tortelli/ tortellini (paste umplute)

una insalata, un’insalata = o salată verde

quatro pani, quattro pagnotte = patru pâini

un bochal di tondo, un boccale di vino corposo = o halbă de vin corpolent

un quartuccio di bruscho, un quartino di vino secco = un sfert de litru de vin sec

un piatello di spinaci, un piatto di spinaci = o farfurie de spanac

quatro alice, quattro alici = patru anșoa

tortelli, tortelli

sei pani, sei pagnotte

dua minestre di finochio, due minestre di finocchio = două supe de fenicul

una aringa, un’aringa

un bochal di tondo, un boccale di vino corposo

Referirile la spanac și fenicul probabil că trebuie luate drept cantitate necesară pentru a prepara ceea ce scrie în listă (o farfurie probabil că vrea să însemne o porție).

Asistăm, așadar, la dieta mediteraneană în forma ei cea mai pură: pâine, paste, vegetale, pește, vin. Este extrem de asemănătoare cu dieta tradiționala mediteraneană de astăzi. Ceea ce nu aflăm din document este pentru cât timp și câtor persoane le erau suficiente aceste alimente. De notat și importanța listei de cumpărături în sine, principiu perfect valabil și astăzi: pentru o dietă echilibrată e important nu doar ce și cum gătim, ci și să mergem la cumpărături cu o listă exactă de ingrediente, altfel, riscăm să cumpărăm fără un criteriu și să ajungem în final să mâncăm altceva decât ceea ce ne-am propus.

Documentul, cum aminteam, face parte dintr-o bogată colecție de documente originale și constituie, cu siguranță, cel mai curios dintre ele.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /home/customer/www/blog.cosmeanu.ro/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477