RSS

Celula de criză a unei arhive foto mai speciale: colecţia Costică Acsinte

Time scrie în ediţia sa online de ieri despre o extraordinară colecţie de imagini vechi realizate de fotograful ialomiţean Costică Acsinte. Arhiva conţine cca. 5.000 de negative pe sticlă şi câteva sute de imagini pe hârtie fotografică (despre cele peste o mie dintre ele prelucrate deja, puteţi afla detalii aici).

Unul dintre pachetele cele mai valoroase ale colecţiei este cel cu imagini din timpul Primului Război Mondial. Fotografiile surpind scene cu regina Maria şi regele Ferdinand, momente dramatice cu victimele Marelui Război sau bucuria soldaţilor români şi francezi sărbătorind sfârşitului conflagraţiei. Despre identitatea majorităţii personajelor fotografiate de pozarul ialomiţean nu se ştie, însă, aproape nimic. Ceva mai multe, însă, se ştiu despre fotograf.

Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieţi, în actualul judeţ Ialomiţa. S-a înrolat voluntar în Primul Război Mondial în cadrul Grupului I de aviaţie, unde a urmat cursurile Şcolii de Pilotaj. Până în iunie 1920, când a trecut în rezervă cu gradul de sergent, a activat ca fotograf de război. La terminarea lui, îşi deschide la Slobozia propriul studio: Foto Splendid C. Acsinte. Se număra, la vremea aceea, printre puţinii fotografi profesionişti din ţară. Costică Acsinte a murit la 7 ianuarie 1984, la vârsta de 87 de ani.

Proprietarul colecţiei sale este acum Muzeul Judeţean Ialomiţa, care a obţinut arhiva de la urmaşii lui Acsinte la câţiva ani după moarte acestuia. Cele mai multe dintre imagini au rămas neatinse până când Cezar Popescu, un avocat devenit fotograf, a convins muzeul să îl lase să scaneze negativele până când nu se distrug cu totul, scriu cei de la Time. Aşa că din noiembrie anul trecut, ialomiţeanul se străduie să digitalizeze întreaga arhivă Acsinte. Demers nu tocmai facil, din pricina arginţilor. Cei care doresc, însă, să sprijine proiectul şi să contribuie la salvarea colecţiei, pot afla detaliile necesare pe siteul proiectului.

În 1989, la cinci ani după moartea lui Costică Acsinte, protecţia drepturilor de autor, conform legilor de atunci, au expirat, pozele fiind astăzi în domeniu public. Colecţia o puteţi găsi pe Flickr şi îi puteţi urmări povestea pe Facebook sau pe Twitter. Dacă cumva recunoaşteţi vreun personaj sau vreun detaliu istoric semnificativ din aceste imagini, nu ezitaţi să le daţi de ştire coordonatorilor proiectului. Merită!
Text scris pentru România liberă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.