RSS

De vorbă cu Tori Amos : „Nu eu cânt la pian, ci pianul cântă la mine”

Ce crezi că ar trebui să cunoască românii despre tine, despre muzica ta?

Cel mai important lucru care trebuie spus e că nu eu cânt la pian, ci pianul cânta la mine.

Care e atunci mesajul acestei muzici?

Avatarurile, sau formele de lumină sonice cum le mai spun eu, care se automodelează în ceea ce aș numi o arhitectură cvadridimensională. În acest spațiu, fără a-ți părăsi locul, poți călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii dacă te lași purtat de aceste entități sonore.

Care e mesajul, vino-ncoa’-ul noului tău CD?

Unul provocator. Sexual și spiritual vorbind.

Ai spus undeva că acest album reprezintă într-un fel o ruptură față de lucrările tale anterioare. Poți detalia puțin?

Nu este o înregistrare tipică, tradițională, de cântăreț sau compozitor. Este o lucrare realizată din mai multe stiluri de compoziție. Când mi-a venit ideea, mi-am dat seama că aveam de ales între a face mai multe albume în același timp sau un album cu multe voci diferite. Am optat pentru ultima variantă.

Pe cine personifică cele cinci fețe/fete de pe coperta noului tău CD?

„American Doll Posse“ e compus din cinci femei inspirate din principalele cinci zeițe ale Pantheonului grec precreștin. Înainte ca Sfinții Părinți ai Bisericii să estompeze principiul feminin, forma feminină a divinității era exprimată și personificată în majoritatea culturilor.

Turneul de acum va însuma în final 120 de concerte. De ce așa multe?

Asta înseamnă să fii un performer internațional. Dacă nu o faci în acest fel, mai bine stai acasă.

Câți spectatori te aștepti să aduni la concertele tale până la sfârșitul turneului?

Nu e vorba de numărul lor; e vorba de energia pe care o schimbă între ei toți cei care se află acolo.

Ce ai dori să știi despre România?

Încep să înțeleg pentru prima oară energia unui loc pe care il vizitez abia după ce îl părăsesc. Pentru a înțelege vechile istorii, vârtejurile, care ajută la formarea unei imagini complete, e nevoie însă de timp, iar mie-mi place sa citesc…

Care e cel mai important mobil care îți stimuleaza creația în acest moment?

Să transmit generației următoare de creatori, câtă vreme mai pot, uneltele creativității mele.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să ți le însușești pentru a face o muzică mai bună?

Disciplina. Vointa de a crea și perseverența, deoarece, chiar dacă ceea ce compui la un moment dat nu este la nivelul la care ar trebui să fie, până la urmă s-ar putea să obții ceva nemaipomenit.

Dacă ai putea trimite în spațiu una dintre piesele tale, ca un mesaj către alte civilizații, pentru care dintre ele ai opta?

Dacă aș face publica această alegere, toate celelalte piese ale mele s-ar răzvrăti și s-ar revolta la adresa mea.

Ce personalități ți-au marcat existența?

Stră-străbunica mea, de origine Eastern Cherokee, care a supraviețuit experienței „Trail of Tears“ pentru a spune povestea acestei drame (în urma Actului de strămutare din 1830, amerindienii Cherokee au fost forțați să se mute pe Teritoriul Indian, viitorul stat Oklahoma, deplasare soldată cu peste 4.000 de morți din rândul lor – n.m.).

Spuneai într-un interviu că muzica ta pornește de la ideea că „personalul este politic“. Acum susții oarecum contrariul, că „politicul devine personal“. Ai putea explica aceasta schimbare de direcție?

În lumea politică se iau decizii care îi despart pe fii și pe fiice de mamele lor. Dacă moartea unui copil nu este un lucru personal, spuneți-mi atunci ce este.

Nu-ți sunt străine controversa și criticile. Care dintre ele te-a afectat cel mai tare?

Întrebarea e prea personală.

O parte a lumii privește SUA ca pe un „stat arogant“. Ce crezi că ar trebui să știe non-americanii despre SUA?

Înteleg de ce America poate părea arogantă din cauza politicilor actuale și, de asemenea, din cauza unor celebrități care nu fac decât să se ajute pe sine, dar trebuie să aveți în vedere și faptul că America are peste 300 de milioane de locuitori, așa că nu ne puteți judeca pe toți doar pentru acei câțiva narcisiști.

De ce anume au nevoie americanii pentru a alege președinte o femeie sau un afro-american? Când crezi că se va întâmpla acest lucru?

Pentru ca americanii să facă o asemenea alegere, lucru care ar putea fi o iluminare, trebuie mai întâi să recunoaștem că situația pe care o creează bărbații albi aflați acum la putere este cumplită. Asta nu înseamnă că acești bărbați albi aflați la putere ne vor duce la pierzanie, ci că ne aflăm în aceasta îngrozitoare situație în privința politicii americane, la nivel global vorbind, în principal din cauza a câtorva bărbați albi. Daca am putea recunoaște cu toții acest lucru, dacă l-am putea include în conștiința colectivă, atunci poate că am fi deschiși la un punct de vedere care să vină din partea unui grup diferit.

Întrebarea următoare am pus-o și altor muzicieni. După cum probabil știi, sutn foarte puțini compozitorii celebri de muzică clasică care să se fi sinucis. Cum îți explici acest lucru? De ce este diferită muzică rock?

Pentru că toți afurisiții aceia au murit de sifilis (o boală care ăți afecteaza creierul și puterea de luare a deciziilor) înainte să fi avut posibilitatea de a reflecta asupra unui astfel de gest.

Când ascult unele dintre piesele tale, am senzația că aceasta este muzica pe care mi-ar plăcea să o ascult înainte de a muri. Ce i-ai răspunde unui copil de cinci ani, care te-ar întreba „Cum este muzica ta?“?

Magică.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.